Kullet er midlertidigt tilbage på Ensted: Skal sikre elforsyningen i Europa

De massive sanktioner af gas og kul fra det krigsførende Rusland skaber enorm usikkerhed på det europæiske energimarked. I takt med at vinteren rykker tættere på, stiger bekymringen for, hvordan Europas lande skal klare sig igennem den forestående europæiske energikrise i årets koldeste måneder. Den alvorlige situation kalder på handling, samarbejde og konkrete løsninger.

Derfor er kullet vendt tilbage til Aabenraa Havn i en tidsbegrænset periode. For havnens strategiske beliggenhed og store dybde gør den til en vigtig brik i at sikre den europæiske energiforsyning. Genstarten af kulleverancer til Aabenraa skal således bidrage til, at flest muligt kan komme gennem vinteren, mens energikrisen står på i Europa.

– I Aabenraa kan vi være med til at gøre en konkret forskel i en meget alvorlig situation. Derfor er vi på Aabenraa Havn stolte af, at vi kan bidrage til at sikre den europæiske forsyning. Så selvom vi fortsat har fuld skrue på den grønne omstilling, har det ikke været en svær beslutning at byde kullet velkommen tilbage til Ensted i den periode, hvor vi gør os fri af russisk eksporteret brændsel, siger Erwin Andresen, der er bestyrelsesformand for Aabenraa Havn.

Samarbejde sikrer forsyningskæden

Det er Aabenraa Havn og SDK Shipping, der med opbakning fra Energistyrelsen sammen skal sikre forsyningslinjen af kul. Leverancerne af kul fra bl.a. Sydafrika og Columbia er begyndt at ankomme til Ensted i uge 37. Efter ankomsten omlastes kullet og fragtes videre med mindre skibe og pramme til eksempelvis Polen og Tyskland, hvor lokale el- og varmeværker midlertidigt omstilles til kulfyring for at kompensere for Putins gas. Aftalen mellem Aabenraa Havn og SDK løber foreløbigt frem til udgangen af 2023, og det forventes, at op mod en million tons kul vil blive omlastet og udskibet fra Aabenraa.

– Ensted er en af de to dybeste havne i hele Østersøområdet, og det er afgørende for, at kullet kan sejles ind med nogle af verdens største fragtskibe, som vi nu kan se i Aabenraa. Samtidig har vi rigtig gode erfaringer fra tidligere samarbejder med SDK om omlastning af store mængder bulkvarer. Så vi forventer ingen problemer og er derfor straks gået i gang med den vigtige opgave det er at sikre en forsyningskæde af energi til både danske og europæiske husstande, siger Henrik Thykjær, der er direktør for Aabenraa Havn.

Kullet slukker ikke for grønne ambitioner

Selvom kullet nu for en tid er vendt tilbage til Ensted, skrues der ikke ned for de grønne ambitioner på Aabenraa Havn.

– Det her er en helt særlig situation, hvor vi på Aabenraa Havn har fået muligheden for meget direkte at støtte de fælleseuropæiske sanktioner mod Rusland og understøtte energiforsyningen i primært Danmark, Nordtyskland og Østersøregionen. Så derfor kan vi selvfølgelig leve med, at der for en bemærkning igen er mere sort end grønt på Ensted. Men vi har naturligvis sikret, at kullet på ingen måde forhindrer, besværliggør eller spænder ben for Ensteds grønne fremtid som centrum for PtX og Aabenraas grønne omstilling, slutter Erwin Andresen.