Ny rekord på Aabenraa Havn: Over to mio. tons gods over kaj

2023 bliver et rekordår for Aabenraa Havn, da havnen for første gang i sin 766 års lange historie netop har rundet to mio. tons gods over kaj.

– Lige nu skriver vi historie på Aabenraa Havn. At vi i år runder to mio. tons gods over kaj, understreger vigtigheden af en centralt placeret erhvervshavn i Sønderjylland. Vi oplever vækst i alle de godstyper, der skibes ind og ud fra Aabenraa Havn, og det er rekorden et resultat af, siger havnedirektør Henrik Thykjær.

Aabenraa Havn er Sønderjyllands eneste erhvervshavn og uundværlig for import og eksport af gods til og fra Sønderjylland og Nordtyskland. Kundernes opland strækker sig fra Trekantområdet til Kielerkanalen, og både de danske og nordtyske markeder er afhængige af adgangen til Aabenraa Havn.

Godt år for havnevirksomheder

Aabenraa Havn er en multifunktionel erhvervshavn, men er særlig specialiseret i håndtering af bulk som f.eks. skærver, grus, biomasse, kalk, cement og pulp samt projektgods som havvindmøllevinger og andre komponenter til vindmølleindustrien og offshoresektoren.

Den største godsgruppe, der ind- og udskibes via Aabenraa Havn, er råstoffer til bygge- og anlægsbranchen. Flere af havnens kunder er specialiserede i råstofforsyning til sektoren, som f.eks. E. Krag Råstoffer A/S. Virksomheden får alle råstoffer ind over havnen, og på E. Krag Råstoffers 20.000 m2 store lager på Aabenraa Havn håndteres bl.a. granitskærver, stabilgrus, gabionsten, vandbygningssten, stenmel og certificeret sandkassesand.

– Vores samarbejde med Aabenraa Havn går tilbage til begyndelsen af 1970’erne. Som virksomhed er vi afhængige af adgangen til en regional erhvervshavn, hvor vi kan importere de produkter, som er en forudsætning for, at bygge- og anlægsbranchen kan fungere, siger Lars Krag Andresen, der er adm. direktør for E. Krag Råstoffer.

E. Krag Råstoffer har i 2023 oplevet en stærkt stigende efterspørgsel på særligt granitskærver, hvilket både har været med til at sikre et godt år for virksomheden og godsrekorden på Aabenraa Havn.

FAKTA OM AABENRAA HAVN
 
· Aabenraa Havn har pr. 8. december 2023 fået 2.118.218 tons gods over kaj fordelt på 360 anløb
· Aabenraa Havn er Danmarks 8. største godshavn og en af landets fem udskibningshavne for vindmølleindustrien
· Aabenraa Havn er Sønderjyllands eneste erhvervshavn og en af de to dybeste i Østersøområdet
· Aabenraa Havn er arbejdsplads for ca. 300 medarbejdere i 12 havnerelaterede virksomheder, der ligger på havnen, heriblandt Aalborg Portland, Stema Shipping, Faxe Kalk, E. Krag Råstoffer, Ewers og Nature Energy
· Flere end 2.000 sønderjyske arbejdspladser er afhængige af søtransport via Aabenraa Havn