Duften af jul spreder sig på havnen i Aabenraa

Står der lun leverpostej på bordet til julefrokosten, er den med stor sandsynlighed fremstillet på Aabenraa havn. Her producerer Danish Crown nemlig omkring halvdelen af al den leverpostej, der spises i Danmark, og lige nu er der ekstra travlt med julepostej, finker og sylte til julens mange fester. 

Hvis du synes, der dufter af lun leverpostej på Aabenraa havn, tager du ikke fejl. For i 25 år har små 15.000 kvadratmeter af havnens areal været hjemsted for Danish Crowns produktion af leverpostej. På havnen produceres der årligt omkring 7.000 tons leverpostej i alle afskygninger – lige fra den klassiske, den fedtfattige, den veganske og den økologiske til den franske, den med baconsmag, den med kylling og selvfølgelig julepostejen, som lige nu skaber ekstra travlhed.

– Vi er 55 medarbejdere, der både arbejder i dag- og nathold for at kunne følge med her i højtiden, hvor der er skruet helt op for produktionen. I julen er efterspørgslen støt stigende på alle slags leverpostej, og især den

Teknisk chef Arne Brylle (tv) og Fabrikschef Karsten Engebæk (th)

særlige julepostej er populær. Opskriften er selvfølgelig en hemmelighed, men det er en leverpostej, der virkelig er kræset

om. Vi bruger bl.a. specielle julekrydderier og masser af fløde, der gør julepostejen særlig velegnet til opvarmning og den klassiske servering med bacon og ristede champignon, afslører fabrikschef Karsten Engebæk.

Produktionen af de forskellige typer leverpostej følger i høj grad årets gang, og julen er en af tre højsæsoner. De to andre er påsken, og når skolerne begynder igen efter sommerferien. Ligeledes er der i løbet af året sæsonudslag, som når efterspørgslen på fedtfattig leverpostej f.eks. stiger i januar oven på julens glæder.

Friskbagt leverpostej til hele landet

Når det store produktionsanlæg på havnen i Aabenraa modtager en ordre, går der max 33 timer, før den færdige leverpostej ankommer til et centrallager – og vejen fra råvarer til friskbagt leverpostej er blot tre timer.

– Vi får friske råvarer fra hele landet kl. 7 om morgenen. Råvarerne hakkes og koges, og på små syv minutter kan hver produktionslinje lave 300 kg. fars. Farsen kommer på forme i fyldeanlægget og bages herefter i præcis 28 minutter. Så køles leverpostejen, før den pakkes i vores fuldautomatiske pakkeri. Til sidst afhentes leverpostejen af H.P. Therkelsen, der sørger for den videre distribution ud i Danmark. Hele processen tager kun tre timer, så det er mange tusinde kilo leverpostej, vi hver dag sender afsted fra Aabenraa, forklarer teknisk chef Arne Brylle fra Danish Crown.

Færdig julepostej på produktionsbåndet

Glad for beliggenheden

For Danish Crown er beliggenheden på Aabenraa havn centralt i Aabenraa en stor strategisk fordel, når logistik og distribution til hele Danmark skal gå op i en højere enhed. Men det er dog ikke kun Danish Crown, der glæder sig over den centrale beliggenhed. Det gør de nærmeste naboer også, for de nyder duften af nybagt leverpostej. En af dem er Henrik Thykjær, der som direktør for Aabenraa Havn hver dag kommer forbi produktionsanlægget.

– Det dufter simpelthen bare så godt, og man kan slet ikke lade være med at komme i julestemning. Jeg starter hver morgen med at blive sendt direkte tilbage i tiden, til da jeg var barn, og min mor bagte leverpostej til jul. Det kan man kun blive i godt humør over. Der er dog

 

en enkelt ulempe, og det er, at, at man også bliver frygtelig sulten, slutter Henrik Thykjær.

 

FAKTA

 

  • Ca. halvdelen af al dansk leverpostej produceres i Aabenraa, og anlægget har bl.a. landets største produktion af økologisk leverpostej.
  • Danish Crown har produceret leverpostej på Aabenraa havn siden 1997, hvor en tidligere forædlingsfabrik blev ombygget til leverpostejsproduktion. Forædlingsfabrikken havde tidligere været slagteri.
  • Det oprindelige slagteri kan spore sin oprindelse 100 år tilbage i tiden – til da Aabenraa Andelssvindeslagteri blev stiftet den 26. januar 1922 efter initiativ fra den lokale slagtermester Hans Johansen.
  • Gennem årene er bygningerne selvfølgelig blevet udskiftet, moderniseret og ombygget, men der er stadig to steder i fabriksbygningerne, hvor man kan se de oprindelige gamle fliser, bl.a. fra den gamle slagtergang.

 

OM LEVERPOSTEJ

  • Fortidens leverpostejer kan spores helt tilbage til middelalderen. Dengang var de indbagt i dej og kunne ikke smøres ud på brød.
  • Først i midten af 1800-tallet begyndte leverpostej, som vi kender det i dag, at vinde frem og kunne købes hos mange høkere.
  • Fra omkring år 1900 skød egentlige leverpostejsfabrikker op, og i årene op til første verdenskrig blev den smørbare leverpostej en vigtig del af arbejderfamiliernes kost.
  • Siden har levepostejen gået sin sejrsgang og blev i 1992 kåret som danskernes foretrukne pålæg.
  • I dag producerer Danish Crown et bredt udvalg af leverpostejer, hvor mange af de nyere typer, som f.eks. økologisk og vegansk leverpostej, vidner om den kulturelle og gastronomiske udvikling i Danmark.