Velkommen til førsteudgaven af Aabenraa Havns nyhedsbrev

Som bestyrelsesformand for Aabenraa Havn er det mig en stor fornøjelse at invitere inden for på havnen og med vores nyhedsbrev give et indblik i nogle af de spændende ting, der netop nu foregår på og omkring havnen. For i det daglige tror jeg, at mange af os let kan glemme, hvor stor, vigtig og kompleks Aabenraa Havn egentlig er. Det er jo ikke lige til at se med det blotte øje, at der lige derinde ligger en havn, som tusinder af arbejdspladser er afhængige af. Eller at det lige præcis er dér, nøglen til Aabenraas grønne omstilling skal findes, og som kan sikre Aabenraa en førerposition i Danmark. Men udviklingen på havnen går stærkt, og derfor er der god grund til at stille skarpt på havnen. Derfor har vi i nyhedsbrevet samlet en række artikler om havnens mange aktiviteter, og planen er, at vi to-tre gange om året vil udsende nyhedsbrevet med nyt fra vores verden og hverdag.

Her i den første udgave har vi samlet lidt af hvert. Hvis du er ny på havnen og synes, du mangler et overblik over havnen, dens aktiviteter og alle de komplekse samarbejdshænge, kan du med fordel starte med ”Alt det, du ikke vidste, du gerne ville vide om Aabenraa Havn”. Der linkes du nemlig videre til Aabenraa Havn i tal & fakta, de giver et rigtig godt overblik over havnens forretningsområder, kapacitet, økonomi, organisering og meget mere.

I ”Hele havnens Henrik fejrer ti års jubilæum” kan du møde Aabenraa Havns direktør Henrik Thykjær. I de snart ni år jeg har været bestyrelsesformand for havnen, har jeg haft fornøjelsen af at arbejde tæt sammen med vores dygtige havnedirektør. I artiklen fortæller Henrik bl.a. om, hvordan netop perioden lige nu er en af de mest spændende og vigtige i havnens 765-årige historie. Det synspunkt deler jeg, for aldrig før har fremtiden set så interessant og lys ud for havnen. Hvorfor kan du læse mere om i nyhedsbrevets forskellige artikler.

I ”Ny planlov skal beskytte de danske erhvervshavne” kan du blive klogere på den nye kommende planlov og den store betydning, den får for Aabenraa Havn. Den kommer nemlig til at skabe tiltrængt arbejdsro omkring havnen og havnens virksomheder. Konkret betyder den nye planlov, at hovedparten af de nuværende danske erhvervshavne bliver af national interesse. Alle havnens virksomheder kan derfor med ro investere i beliggenhed, vækst og udvikling på havnen. Den nye planlov vil få den betydning, at vi i byrådet fremover skal tale havneudvikling, før vi taler byudvikling på arealerne på og omkring havnen. Planloven stopper på ingen måde byudviklingen, men den forholder sig til den rækkefølge, vi i Aabenraa skal gøre tingene i. Og det er sund fornuft, for havnen er livsnerve for hele Sønderjyllands og Nordtysklands erhvervsliv. Tusindvis af arbejdspladser og dermed hele vores eksistensgrundlag afhænger af virksomhedernes mulighed for at benytte havnen. Så før vi i kommunen arbejder videre med et eller flere af havnens nuværende arealer som attraktive perspektivområder for fremtidig byomdannelse, skal vi først have fundet og implementeret de rette løsninger for havnen og havnens mange virksomheder. Så nu har vi igangsat det spændende arbejde med bl.a. at se nærmere på udvidelsesmulighederne ved Ensted og måske ligefrem overveje, om hele Aabenraas havn engang i fremtiden skal ligge et helt tredje sted.

Vi får nemlig brug for meget mere plads på Aabenraa Havn, hvis vi vil udnytte det store potentiale havnen har. Det gælder både inden for den traditionelle havnedrift og inden for Power-to-X og produktionen af grønne brændstoffer. I Aabenraa har vi alle forudsætninger for at blive et fyrtårn i den grønne omstilling, og vi er allerede med helt i front. Derfor kan du i artiklen ”Aabenraa Havn i nyt forsknings- og innovationspartnerskab” læse mere om, hvordan Aabenraa Havn som bare en af to danske havne er inviteret med i et nyt netværk, der skal gøre Danmark til centrum for PtX og fremtidens grønne brændstoffer.

Med fuld turbo på den grønne omstilling kan det virke paradoksalt, at Ensted frem til udgangen af 2023 igen er mere sort end grøn. Men Ensted er en vigtig strategisk brik i den energiforsyning, der skal hjælpe Europa igennem de kolde vintermåneder, imens vi gør os fri af Putins gas. I ”Kullet er midlertidigt tilbage på Ensted” fortæller vi mere om, hvordan Aabenraa Havn i samarbejde med SDK er med til at sikre forsyningslinjerne af kul til de europæiske el- og varmeværker, der midlertidigt er blevet omstillet til kulfyring. Vi er stolte over, at vi kan være med til at gøre en forskel i en meget alvorlig krisesituation. Aabenraa Havn har påtaget sig opgaven uden tøven og har samtidig naturligvis sikret, at det sorte afbræk ikke spænder ben for Ensteds grønne fremtid.

For fremtiden er vitterlig grøn, og havnens centrale rolle i den grønne omstilling er ikke gået upåagtet hen. På Aabenraa Havn oplever vi således meget stor og positiv bevågenhed fra bl.a. politikere, ministerier, organisationer og virksomheder. Vi glæder os over den store interesse og de mange nye, spændende samarbejdspartnere, der besøger os på havnen. I artiklen ”Aabenraa Havn fik fornemt besøg” kan du hilse på en af dem, nemlig Mads Wolff, der er medlem af den danske UNESCO Nationalkommission og arrangør af Den nordiske Pavillon på det kommende globale klimatopmøde COP27.

Netop nye samarbejder synes at være et af de helt centrale ord på havnen i denne tid. I de kommende nyhedsbreve vil vi fortælle om mange flere af de mange forskellige samarbejder. Personligt glæder jeg mig bl.a. til, at vi forhåbentligt allerede næste gang kan fortælle mere om vores samarbejde med Linde Gas om PtX-planerne på Ensted og også til at besøge nogle af havnens spændende virksomheder.

Tilbage er der kun at ønske rigtig god læselyst – og husk, at vi på havnen aldrig er længere end en mail eller et telefonopkald væk, hvis du har spørgsmål eller gerne vil besøge havnen.


Erwin Andresen
Bestyrelsesformand
Aabenraa Havn